Læs med her om hvordan du hjælper din baby til en bedre søvn gennem tryghedsskabende putterutiner. Du får konkrete forslag til forskellige putterutiner, som fremmer en god søvn.
Skab bedre søvn for baby med gode putterutiner
Tilstrækkelig med søvn er essentielt for babys velbefindende og udvikling. For lidt eller for dårlig søvn kan hæmme barnets vækst, immunforsvar, koncentration og indlæringsevne. Som ny forælder kan det være en stor udfordring at få sin baby til at sove godt. En lille baby vil ofte ”kalde” på forældrene med uro eller gråd for at få hjælp til at falde i søvn. Det er vigtigt at give barnet den tryghed og nærhed det efterspørger. Det er forældrene som viser barnet vejen til en god søvn og vejen dertil sker blandt andet ved at etablere gode putterutiner. De gode rutiner skaber genkendelighed og tryghed, som hjælper barnet med at finde ro og falde i søvn. I det følgende gennemgås, hvorfor putterutiner er vigtige, hvornår de bør introduceres, og der gives konkrete eksempler på rutiner, der kan hjælpe din baby med at få en god nattesøvn.
Hvornår kan man begynde at indføre putterutiner?
Spædbørn og putterutiner:
Selvom spædbarnet i de første uger og måneder ofte har et uregelmæssigt søvnmønster, kan du begynde at etablere en putterutine allerede fra 6-8 ugers alderen. I denne periode begynder babys søvnrytme at blive mere stabil, og barnet vil gradvist udvikle en større evne til at skelne mellem dag og nat. Det betyder, at det er en god tid at starte med at implementere faste rutiner, der kan hjælpe med at signalere, at det er tid til at falde til ro.
Dog er det vigtigt at forstå, at spædbørn har forskellige behov og tempo i deres udvikling. Nogle babyer vil reagere hurtigt på rutiner, mens andre kan tage lidt længere tid om at vænne sig til dem. Den første fase af en putterutine kan være meget enkel og bestå af enkle beroligende aktiviteter, såsom en godnatsang eller en kort massage. I takt med at dit barn bliver ældre, kan rutinen gradvist udvides til at inkludere flere aktiviteter og skabe endnu mere forudsigelighed omkring sengetiden.
Vigtigheden af putterutiner for en god søvn
En god putterutine er mere end bare et ritual – det er en vigtig del af at støtte din baby til at få en god nattesøvn. Babyer har brug for stabilitet og forudsigelighed for at føle sig trygge, og en fast putterutine hjælper med at signalere til babys krop, at det er tid til at falde til ro. Forskning viser, at en konsekvent rutine kan hjælpe med at forbedre kvaliteten og varigheden af barnets søvn. Når du følger en fast rutine, lærer baby at genkende, hvad der sker før sengetid, hvilket hjælper med at slappe af og falde nemmere i søvn.
Rutiner skaber ro og bedre søvn
- Regulerer døgnrytmen Babyer har endnu ikke en stabil døgnrytme i de første måneder, og derfor kan deres søvnmønstre være uregelmæssige og omskiftelige. Ved at etablere en fast putterutine hjælper du med at skabe en sund og stabil døgnrytme, hvor baby vil forbinde bestemte handlinger med sengetid.
- Skaber tryghed og følelsesmæssig ro En god putterutine giver din baby en følelse af forudsigelighed. Det skaber et trygt miljø, hvor barnet ved, hvad der skal ske. Det vil skabe følelsesmæssig ro hos barnet, og er med til at reducere uro ved sengetid.
- Støtter den fysiologiske afslapning Gennem gode putterutiner som eksempelvis et varmt bad, en godnatsang eller beroligende massage, hjælper du baby med at finde kropslig ro og barnet bearbejder dagens indtryk. Kroppen forberedes stille og roligt på at skulle falde i søvn.
Forslag til gode putterutiner
En god putterutine bør være enkel, beroligende og hyggelig og højst tage 10-15 minutter. Hvis putterutinen bliver for lang, er det mindre sandsynligt, at I har lyst til at gennemføre den hver aften. Herunder får du konkrete forslag til tryghedsskabende og enkle putterutiner for din baby:
- Drosle ned og dæmpe belysningen Start med at drosle ned for aktivitetsniveauet og undgå stærk fysisk stimulering ca. 30-60 minutter før sengetid, eller når baby viser tegn på træthed (f.eks. gnider øjnene eller bliver lidt irritabel). Når du kører ned i tempo og undgår høje lyde, er der mindre risiko for at overstimulere barnet. Skab et roligt og stille miljø ved at dæmpe belysningen i rummet. Brug en svag natlampe eller en dæmpet lyskilde, som skaber en afslappende atmosfære. Signaler overfor baby at det er tid til at falde til ro.
- Et varmt og beroligende bad Et bad kan være en fantastisk måde at berolige din baby på, inden det er tid til at sove. Vandet og den nænsomme berøring har en afslappende virkning, som signalerer til baby, at det er tid til at slappe af.
- Godnatsang eller historie Efter badet kan du vælge at læse en kort godnathistorie eller synge en godnatsang. Vælg en simpel, beroligende sang eller en kort bog med bløde billeder. Den velkendte lyd af din stemme hjælper med at berolige baby.
- Beroligende babymassage En blid babymassage for sengetid er en fantastisk måde at afslutte putterutinen på. Brug nænsomme strøg til at hjælpe baby med at slappe af. Massagen fremmer babys følelse af tryghed og afslapning. Du kan blidt massere arme, ben og ryg med en mild babyolie. Babymassage har vist sig at reducere stresshormoner og fremme produktionen af oxytocin, et hormon der fremmer ro og velvære. Massagen kan også være en særlig måde at knytte bånd med din baby på.
- En beroligende hånd Når baby er puttet, kan du sidde ved siden af babys seng, mens du holder baby i hånden. Fortæl din baby at det er tid at sove. De færreste børn sover lige med det samme, og det er derfor dejligt tryghedsskabende, at du er der lidt endnu. Du kan prøve at placere din hånd på babys mave eller ryg, så barnet mærker tyngden fra din hånd og dit nærvær.
- Skab et behageligt sovemiljø Sørg for, at babys sovemiljø er mørkt og stille. Brug en natlampe med dæmpet lys, og sørg for, at temperaturen i rummet er behagelig – dvs. max. 20 grader, og at babys påklædning er passende.
Vågner baby op igen efter kort tid?
Hjælp baby videre i søvnen
Det kan ske, at baby vågner op kort efter at være blevet lagt til at sove. Det kan skyldes det naturlige skift mellem søvnstadier, da barnets søvn varierer mellem lette og dybere søvnstadier. Barnet vil måske vågne men stadig virke træt, og det kan være svært for barnet, at finde tilbage i den dybe søvn på egen hånd. Prøv at berolige baby ved sovestedet. Tilbyd nærvær og ro, og placer en hånd på babys mave eller ryg for at skabe tryghed. Målet er at hjælpe baby med at finde tilbage i søvnen uden for megen forstyrrelse, snak og opvågnen.
Det er vigtigt at understrege, at baby ikke får dårlige vaner af at modtage tryghed og trøst. Tværtimod lærer du dit barn, at det er trygt og sikkert at falde i søvn, og sovestedet vil forbindes med noget rart og trygt. Dette er en vigtig del af barnets følelsesmæssige udvikling, og hjælper med at opbygge sunde søvnvaner.
Det kan tage tid, før dit barn lærer at berolige sig selv og falde tilbage i søvn uden din hjælp. Vær tålmodig og vedholdende, da det er en naturlig del af barnets udvikling. I takt med at barnet bliver ældre, vil det gradvist have lettere ved at falde i søvn uden forældrenes hjælp.
Vær tålmodig og vedholdende
Babyer har brug for tid til at tilpasse sig de nye rutiner, og det er vigtigt at være vedholdende. Det lønner sig på den lange bane. Vær tålmodig og gentag rutinen aften efter aften. Med tiden vil din baby forbinde putterutinen med sovetid, og hjælpe baby til at finde ro og en bedre søvn.
God fornøjelse med at skabe jeres helt egen putterutine 😊
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.